Torkan har blivit en följetong

veckobrev

20 juli 2018 | Nu har vi dessutom många och stora bränder runt om i landet, särskilt i norr. Oron och medkänslan för de som drabbas av bränderna läggs på den tärande oron för betes- och vinterfoderbrist. Många samtal, möten och telefonmöten blir det. Alltmedan solen fortsätter att steka oss, våra djur, våra grödor.

Idag är det veckobrevsläsning på hemsidan som gäller, intet epost-utskick då Maria har semester. Samma sak nästa vecka.

Det pågår mycket förhandlingar med regeringen om nationella stöd. Tät dialog förs om möjliga ersättningar, men ännu är inget spikat och klart.

Våra myndigheter, det vill säga alla länsstyrelser, regeringen, beredskaps-organisationerna, SMHI med flera har avstämning varje vecka. Vi representeras där av LRF. Det gäller foderfrågor, hög temperatur och dess följder, vattentillgång, hur djuren påverkas, brandläget och så vidare.

Återigen är budskapet skörda allt som går att skörda, även det som är grovt och förvuxet!

Vi uppmuntrar våra lokalföreningar/distrikt att pejla stämningarna hemmavid och om det finns behov ordna enkla träffar för att man ska kunna peppa och stötta varandra. Kontakta gärna era lokala förtroendevalda om ni känner behov av att träffas/prata/hjälpa varandra.

Några banker har valt att gå in och ge bidrag till stängsling av nya marker. Westra Wermlands Sparbank och Sparbankerna i Falkenberg och Varberg är de vi kan tipsa om på rak arm.

På hemsidan finns nu ett nytt menyval där artiklar om Torkan 2018 samlas. Framför allt matnyttig information, tips och råd hittar ni där. Under Externa nyheter länkas ett urval av löpande rapportering från andra medier. Missa inte Gård & Djurhälsans 7 tips till alla som har brist på bete och vinterfoder. Råd om bete och torka från HKScan är också läsvärt.

Remissyttrande gällande ”förändringar av föreskrifter för ekologsik produktion” har färdigställts och skickas inidag till Jordbruksverket.

Många remisser skickas ut till lokalföreningarna för att de ska få möjlighet att komma med inspel. Vi får för det mesta flera svar på dessa utskick som går till lokalföreningarnas ordföranden, och vi märker att man ofta tagit in synpunkter från sina medlemmar. Det här ger oss en otroligt värdefull input i remissarbetet. Ett stort tack till alla som engagerar sig i dessa interna remissrundor!

Protokoll från styrelsens möten, Stämman och liknande dokument finns tillgängliga för medlemmar läsa, men det kanske inte alla känner till. De sänds ut till ordförande och sekreterare i er lokalförening/distrikt, så kontakta någon av dem vid intresse av fördjupad insikt i SFs arbete.

Varför känner en del köttrasägare att SF inte gör något för dem? Frågan ställdes i samband med dialogmötet i Stockholm förra veckan då representanter från olika delar av får-Sverige träffade SFs styrelse. Vi vet inte om köttrasägarna känner så på bred front, men några gör det uppenbarligen eftersom frågan kommit upp. Vi funderar över om vår kommunikation kan ha brustit och vill förtydliga att de projekt som är igång och som syftar till att få avsättning och lönsamhet för ull och skinn gäller just ull och skinn från köttras- och produktionsbesättningar. Det är den ull som spinnerier och hantverkare inte slåss om, ullen från produktionsbesättningarna som ofta har köttraser eller korsningar och som kan leverera större mängder – dessa utgör basen för den industriella förädling vi jobbar för att få till stånd. Nappaskinnprojektet gäller de så kallade vita skinnnen (möjligen ett något förvirrande uttryck för skinnen måste inte vara vita), det vill säga skinnen från samma typ av besättningar. Köttet jobbas det alltid för, för mycket tycker några, men det är en av fårets viktigaste produkter. Lammlyftet och Handlingsplan lamm genomsyras av insatser med syfte att höja kvalitet, produktion och lönsamhet för köttet. Alla mål har inte nåtts men vi rör oss åt rätt håll och en del mål är uppfyllda. Uppfyllda av oss svenska fåruppfödare tillsammans nota bene. Vi jobbar för alla fårägare oavsett ras med en otrolig mängd frågor (lite för många känns det som ibland, men det är ju samtidigt det vi gillar så mycket med fåren), men just nu görs extra många insatser för kött- och produktionsbesättningarna. Kontaktuppgifter finns på hemsidan om man vill diskutera den här sortens frågor. Eller något annat. Vi gillar när ni hör av er.

Bra respons på sambedömningskurserna för gårdsmönstrare, många efteranmälningar har ramlat in. Det finns plats för fler, om någon har ångrat sig. Kontakta i så fall Britta omgående.

Information till alla de som ska arrangera riksbedömning för päls/ull/rya har nu gått ut.

Till er som tvekar om på att ta med lamm till årets riksbedömningar har Elof ett budskap att framföra:
Det är ett tufft år för oss alla och det känns verkligen som en utmaning att se möjligheter och blicka framåt. Jag hoppas att många trots alla mödor med torkan tar tillfället i akt att anmäla lamm till Riksbedömning, för att få ett slags kvitto på utmaningen att under tuffa förhållanden klara av att få fram bra individer. Det är under ett år som detta som vi har de bästa möjligheterna att värdera de maternella egenskaperna hos våra moderdjur. De tackor som verkligen mjölkar och avvänjer rejäla lamm över besättningens snitt ett år som detta bör få stjärnmarkering i Elitlamm. Alternativt uppgraderas i besättningens ranking.

Vi tror att fler än vanligt kommer att sälja bra avelstackor med lamm vid sidan, på grund av rådande foderbrist. I de fall lammen som ska mönstras, tänk på att mönstringsresultat ska registreras av uppfödaren via den Omgång i Elitlamm som lammet har registrerats i avelsregistret. Om lammen mönstras på sin nya gård behöver köparen och säljaren alltså hålla kontakt runt detta när mönstringstiden infaller.

Ta hand om er därute!

tjuvslakt
Tvåbenta har besökt en av Bengstorps hagar och fångat och stulit ett lamm, slaktplats hittades av en slump några kilometer bort. Detta är givetvis anmält och Polisen har varit ute på plats. Bedrövligt! Foto Gudrun Haglund-Eriksson

flugbett
I Ölmhult har ett annat nog så trist fenomen tagit fart under veckan. Flugor och andra flyfän biter hål på fårens skinn, särskilt på får med tunn behåring på skallen. Det funkar att behandla angreppen med sårsprej, som lägger sig som skydd. Bilden visar ett lindrigt sår, men utan skydd blir det bara större och större. Som alla somrar gäller det att hålla koll på sår så att flugor inte lägger ägg i dem. Foto Ulf Ekholm

torrbete2
Fortfarande viss tillgång till bete på Stjärnbäck. Fåren sprider sig över stora ytor när kvällen kommer för att söka bästa gräset. Dagtid ligger de mest i skuggan och flämtar. Foto Britta Wendelius

stormockning
Utkörning av skit hör sommaren till. Britta har fixat sin ströbädd under veckan. Nu är den stora frågan om jag ska få ut min innan regnen kommer. Fast hur ska man kunna misslyckas med det i år? Foto Britta Wendelius

barnridning
De sommarlovsfirande barnen börjar bli försoffade enligt Elof, så han funderar på om det går att hyra ut dem till någon lämplig verksamhet. Foto Elof Nilsson

solned
Äntligen på väg ner i sjön. Vore det inte klädsamt att dölja sig bakom moln några dagar? Foto Elof Nilsson

Sammanställt av Anna X