Vi vänder blad

26 november 2021 | Det lackar mot jul, första advent är här och julmarknaderna radar upp sig.

Röyk orsakade mycket ilska när de inför Black Friday gick ut med att tio procent av intäkterna för vissa plagg skulle gå till Svenska Rovdjursföreningen och deras arbete med att sätta upp rovdjursavvisande stängsel. Röyk har jobbat ihop med SF och fårbönder inom vårt tidigare Vinnova-projekt Cirkulära ullkläder, och det gjorde inte saken mindre obegriplig. Snabbt bokades ett möte in mellan SF, Lammköttproducenterna och Röyk där vi kunde framlägga vår syn på detta. Mötet hölls i en god anda och resulterade i att Röyk med omedelbar verkan drog tillbaka sitt erbjudande och bad om ursäkt. Man kan läsa både om bakgrunden till att många fårbönder inte tycker att Rovdjurföreningen ska gynnas, även om det handlar om något bra som att hjälpa till att sätta upp RAS, och Röyks ursäkt här. Som vi skriver i texten; med detta lägger SF saken bakom sig och siktar på ett framtida gott samarbete med att utveckla den svenska ullen.

Ellen från Filippa K och Yann från Röyk, i tröjorna av svensk korsningsull som togs fram under projektet Cirkulära ullkläder. Foto Claudia Dillmann

LRF Kött kommer att starta upp köttbondepaneler för lamm, gris och nöt, likt en mjölkbondepanel som LRF mjölk har kört ett tag. Panelerna planeras att skickas ut ca 10 gånger per år. Frågorna ska vara korta och enkla att svara på via datorn eller telefonen. Genom att delta i panelen får man möjlighet att påverka inriktningen i det arbete som görs. Det kommer även startas upp referensgrupper som vid behov kallas in kring specifika frågor som LRF kött behöver ökad kunskap om. Har man frågor eller funderingar går det bra att kontakta Jeanette Elander.

Både SF och enskilda fårbönder har under det gångna året blivit kontaktade av olika företag som driver solenergianläggnignar och som söker samarbete med bönder som vill upplåta betesmark. Varken SF centralt eller lokalföreningar lämnar ut kontaktuppgifter till medlemmar, det gäller oavsett vem som frågar. Vi har skrivit om solel-produktion på betesmark i Fårskötsel under året, och vi brukar erbjuda de som kontaktar oss att annonsera i våra kanaler. Det kan vara bra att veta att det finns ett stort intresse från ett antal olika företag som konkurrerar med varandra om lämplig mark, och som gärna vill samarbeta med fårföretag.

Gård & Djurhälsan har haft styrelsemöte där SF var representerade. Gård & Djurhälsans nya VD Håkan Henrikson har nu tillträtt.

SLU har undersökt om man genom att mäta betesdjurs aktivitet kan påvisa parasitinfektion. I försöken användes kommersiellt tillgängliga sensorer och resultaten visar att obehandlade lamm hade kortare daglig liggtid samt lägre aktivitet jämfört med avmaskade lamm. Då man konstaterat att djurs beteende förändras om de är infekterade av mag-tarmparasiter menar forskarna att det finns en potentiell användning av automatiserade beteendeobservationer som ett känsligt verktyg för att kunna påvisa parasitinfektion. Läs mer här.

Utlysningen av Branschutvecklingspengen 2021 är klar, en utlysning omfattande totalt 3 Mkr med fokus på ökad djuromsorg och lönsamhet. Dessa projekt har beviljats stöd. Tyvärr har inget lamm- eller fårrelaterat projekt beviljats medel i år.

RISE har sökt stöd från Formas för ett projekt inom tillämpad forskning för ökat djurskydd och ökad djurvälfärd 2021, projektet kallades ”Betesövervakning 2.0 – säkerställa god välfärd för får på bete utan risk för rovdjursangrepp”. Tyvärr blev det avslag på ansökan, även om Formas omdömen om ansökan var bra. SF skulle varit med som bollplank om projektet blivit av.

Som ni kanske minns trädde en lag som förbjuder vissa oschyssta handelsmetoder vid handel med jordbruksprodukter och livsmedel i kraft den 1 november. Syftet med lagstiftningen är att skydda leverantören och att förbättra försörjningsmöjligheterna på landsbygden och i kustnära områden. För att sprida kunskap och ge vägledning om den nya lagstiftningen har Konkurrensverket nyligen startat ett nyhetsbrev. Man anmäler sig för att få nyhetsbrevet här.

Annika Pettersson från Gräsljunga Gård i Visseltofta har rekryterats som riksdomaraspirant för ull och päls. Välkommen Annika!

Bild ur arkivet sedan Annika och hennes man Mikael nominerades till Årets Fårföretagare 2018. Foto Pär Andersson

Denna vecka har medlemmar i Västmanland får utskick via förbundets ”utskicksservice”.

Gård & Djurhälsan har publicerat en artikel som ger en översikt när det gäller sjukdomar som får och lamm drabbas av under stallsäsongen.

Här finns en intervju med Årets Bonde och erbjudande om företagsanalys med ledarskapskurs på köpet.

Måndag och tisdag kommande vecka är Elitlamms support stängd, det gäller både telefon och epost. En gång om året träffas Elitlamms utvecklare, supporten och SF-representanter för att jobba med verksamhetsplanering, och nästa vecka är det dags för årets Elitlammkonferens. Vi är åter på onsdag, men kommer då att ha mycket att ta igen, så vi hoppas att ni har förståelse för längre svarstider än vanligt under kommande vecka.

SAGRO som säljer reservdelar, maskin- och traktortillbehör och andra gårdsprodukter stöttar SF, de kommer att skänka 10 % av all försäljning idag och under helgen till Svenska Fåravelsförbundet. Se det inte som en uppmaning till onödig konsumtion, men om det ändå är dags att köpa nödvändigheter som betesputs, arbetsbelysning eller stängselprylar kanske detta är ett tillfälle så gott som något. Vi tackar SAGRO och er som väljer att stötta förbundet på detta sätt!

Trevlig första adventshelg önskar SF!

Dags att tända första ljuset. Foto Britta Wendelius

Bak med barnbarnen avklarat. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Uppdukat för helgens julmarknad. Foto Britta Wendelius

Påfyllning till tomteverkstäderna. Nu är vi många som förbereder, packar och fixar inför kommande julmarknader. Foto Britta Wendelius

Frostnupet ute. Foto Britta Wendelius

Lugn och ro i fårhuset. Foto Britta Wendelius

Jul igen? Nej det är inget för grisar. Elsa drar täcket över huvudet. Foto Ulf Ekholm

Sammanställt av AnnaSisy