Vatten, åkern är full av vatten

28 maj 2021 | Efter en blöt vecka hoppas vi på sol, tork och vallskördsväder.

En rapport om klimatåtgärder för svenska gris-, nöt- och lammgårdar och de 10 viktigaste klimatåtgärderna på gårdsnivå har publicerats av Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm. Gemensamt för åtgärderna på tio-i-topplistan är att de utöver att vara effektiva klimatåtgärder också bedöms som lönsamma, genomförbara och har låga investerings-kostnader. Att genomföra åtgärderna har alltså en positiv effekt på såväl klimatet som på gårdens ekonomi.

Många kan redan bocka av alla punkterna på listan, och ni kan känna er stolta över ett bra jobb! Rapporten tipsar vidare om att göra Klimatkollen och Energikollen, och att minska svinnet. Minskning av utsläppen av växthusgaser finns med bland de åtgärder som man kommer att jobba vidare med.

Kolla in tabellerna sist i rapporten, där ett 60-tal olika klimatåtgärder på lammgårdar finns poängsatta. Där kan man både få inspiration till fortsatta förbättringar, hjälp att prioritera de som har bäst effekt och förståelse för hur man har tänkt när åtgärdslistan tagits fram.

Programmet för webbinariet Nuläge Ull den 8 juni är spikat och vi tror att det kommer att bli en intressant dag. Vi kommer att diskutera vilka som i dagsläget är de viktigaste frågorna för den svenska ullnäringen, och om vi är beredda att starta en branschorganisation. Intresserade är välkomna att delta, men måndag är sista dag för anmälan. Läs mer här.

Nämnden för hemslöjdsfrågor skriver här om varför de anser att en gemensam plattform för svensk ull behövs.

Marie-Louise var med i Radio Uppland i tidsdags där man uppmärksammade att 70 % mer ull tas tillvara nu jämfört med 2016. Birgitta Ulväng, fårägare i Örsundsbro, vittnar från fältet om att efterfrågan har ökat märkbart. Kort men naggande gott inslag, lyssna här.

Intressant workshop om framtidens forskning och innovationer denna vecka. Ett 40-tal personer från olika näringar och organisationer var samlade. Förmiddagen ägnades åt att bena ut vad som behövs inför framtiden och vilka behov som olika områden inom de Gröna näringarna har. Under eftermiddagen diskuterades vilka forskningsprojekt som kan komma näringen till nytta. Värd för mötet var LRF:s forskning och innovationsgrupp, med hjälp av Krinova Incubator & Science Park.

Mer hållbarhet. Lantmännen påbörjade ett hållbarhetsarbete om framtidens lantbruk, som har vidgats och LRF, Växa, Svenskt Kött, HKScan med flera aktörer har längs vägen involverats i arbetet. Redan nu finns mycket att läsa på sajten Framtidens Jordbruk. Svenskt jordbruk ligger väldig bra till, inom animalieproduktionen är t ex vårt hälsoläge något att vara stolta över och värna. Det finns mycket kvar att göra, men många åtgärder som ökar hållbarhet och gör klimatnytta är även lönsamma, precis som man visar i handlingsplanernas rapport om klimatåtgärder. Till hösten kommer sluttrapporten Vägen till ett klimatneutralt lantbruk 2050 att presenteras.

Ett hundratal lammproducenter har tagit chansen att få vår nya svenska lammköttstandard MSS Lamm och Lammlyftets verktyg presenterade för sig. Verktyget finns tillgängligt för alla som vill lära mer om vilka faktorer som påverkar köttkvaliteten.

Kommande Fårpodd har intervjuat Helena Stenberg, projektledare för Lammlyftet, så där får vi veta mer om verktyget och Lammlyftet. Vi har också gett oss den på att en gång för alla ta kål på myten att äldre får inte går att äta. Snart kommer världen att inse inte bara att tackakött är gott, utan att det rätt behandlat är världens bästa kött. Lyssna här på ett pyttelitet smakprov, där Claes Lövgren berättar om provningen då stjärnkocken Stefan Eriksson smakade tackakött för första gången. Vi möter både Claes och Stefan i podden och ska någon lyssna bara på en enda fårpodd, då är denna ett stalltips. Kommer inom kort, håll utkik.

Vår låga antibiotikaanvändning är ett annat skäl till att vi i Fårpooden slår oss för bröstet och påstår att svenskt lamm- och fårkött är världens bästa kött. Regeringen tillsätter nu en utredning för att se om kött kan förses med en deklaration av hur mycket antibiotika som används i djuruppfödningen. Läs mer här.

Jakten på stjärnbaggar som kan vara aktuella att ta in till seminstationen har börjat. Vi erbjuder möjligheten att nominera intressanta baggar, kontakta den aktuella rasföreningen med era förslag. För att kvala in ska det vara en kommersiellt och etiskt gångbar bagge. SF väljer i samråd med rasföreningarna vilka baggar som ska tas in, men vi är öppna för era synpunkter och förslag.

Baggarna har ett jobb att göra på stationen, men de behandlas som de kungar de är och efter förrättat värv återvänder de hem i toppform. Foto M Hård

Elitlamm, supportteamet och Föreningen Svenska Allmogefårs genbanksansvariga har haft ett digitalt möte för att lära känna varandra bättre och med intentionen att utveckla både samarbetet och verktygen för att arbetet runt genbankerna ska bli effektivare, och för att ni med genbanksadjur ska få bra service när ni behöver vända er till supporten eller genbanksansvarig. Givande, det blir inte sista gången vi träffas.

Visste ni att hälften av de besättningar som nu ansluter sig till Elitlamm har lantrasdjur? En betydande del av dessa har djur i genbank. Hos de senaste två årens nya Elitlamm Avel-besättningar med lantraser fördelar sig raserna så här. Foto Britta Wendelius

Riksbedömningsplanen för ull och päls är så färsk att det ångar om den. Ni som väntar på datum och platser för årets bedömningar kan idag ta en titt på turnéplanen. Mer information kommer på hemsidan under veckan. Det kan bli förändringar, men på hemsidan finns den senaste informationen.

Riksbedömningen erbjuder en kvalitetsäkring av blivande avelsdjur och en möjlighet att höja försäljningsvärde och intresse för besättningens bästa lamm. Vi hoppas att pandemin är såpass under kontroll i slutet av augusti att vi i år också kan välkomna nyfikna och vetgiriga till bedömningarna.

Riksbedömning av köttraser arrangeras av Lammproducenterna och de frågade förra veckan hur ni med renrasiga köttfår vill att riksbedömningar och baggauktion ska utformas. Det finns fortfarande chans att svara på deras enkät, om det inte redan är gjort.

I går kväll hade Birgit Fag bjudit in riksdomare, berörda rasföreningar och några från SFs styrelse till ett möte, med anledning av den motion som vi fick till stämman från Leicesterfårföreningen. Ett bra möte och ett första steg till mer dialog och samarbete, tycker vi från SF.

Jordbruksverket påminner om att 15 juni är sista dag att göra ändringar i SAM-ansökan.

Det har varit lite strul med medlemsfaktureringen i år, vi är ledsna för det. Fakturorna skickades med epost för första gången, och att byta utskicksmetod har inte varit helt smärtfritt. De medlemmar vi inte har noterat betalning från har nyligen fått en pappersfaktura med posten. Vi hoppas att ni vill fortsätta vara medlemmar!

Det finns fortfarande chans att beställa receptbilagan Lamm till middag. En stor sändning gick iväg idag, så ni som beställt får snart era paket. Nu finns det ca 400 receptbilagor kvar. Beställ nu, det är inte säkert det finns några kvar när det är dags att leverera lammlådorna. Beställ genom Britta.

Behöver du foldrar om SF och Elitlamm att ge till livdjursköpare, kompisar, klippkunder, inför arrangemang och kurser, skicka ett mail till Britta så kommer det en bunt med posten.

Foto Britta Wendelius

Trevlig helg önskar SF!

Ja, det kom mycket vatten denna vecka. Elstängsel och översvämning är ingen vidare bra kombination. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Om någon tror att vi ska gå ut idag … Foto Britta Wendelius

Ur och Skur-ungarna bangar dock inte för lite regn och sysselsätter sig själva. Foto Anna Törnfelt

Ur och Skur-bonden röjer under RAS. Foto Britta Wendelius

Men efter regn kommer sol. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Sommarjobbar som parkförvaltare och gör fint runt Lidens gamla kyrka. Foto Thomas Eriksson

Nu drar vi ut på bete. Foto Thomas Eriksson

Vallskörden skulle normalt vara igång, maskinerna är iordninggjorda och startfärdiga men blötan måste torka upp först. Foto Gudrun Haglund Eriksson

En till som längtar efter att få komma ut och jobba. Foto Elof Nilsson

Visst kan man sörja ett får! Jocke var inne på sitt fjortonde år. Åldern kom till sist ikapp, nu betar han på de evigt gröna ängarna. En av de viktigaste och absolut bästa baggar Ölmhult haft. Foto Ulf Ekholm

Men ibland så här års är det läge att för en stund glömma i alla sina bekymmer. Foto Elof Nilsson

Sammanställt av AnnaSisy