Bland annat populationsutveckling av rovdjur i Sverige.
Här visas antal rovdjur som fällts vid jakt eller hittats döda av annan orsak i Skandinavien. Antalen som visas beror på de filtreringar du gör på år, land, län och dödsorsak.
Källa, där det även finns mer information.
1) Kontakta genast Länsstyrelsen för besiktning
Besiktningspersonen avgör i dialog med djurägare hur situationen ska hanteras i väntan på att besiktningspersonen kommer ut på platsen. Telefonnummer finns på din länsstyrelses hemsida.
2) Se till djurbesättningen
Se över djuren och ta hand om skadade djur om möjligt, men låt döda djur ligga kvar. Agera utifrån vad ni bestämmer tillsammans med besiktningsmannen. Om det kan bli aktuellt med skyddsjakt är det till exempel viktigt att minimera störningen på platsen.
3) Täck över döda djur om möjligt
Syftet med att täcka över djur är att hindra dem från att bli påverkade av till exempel asätande djur och insekter som lägger ägg i döda djur. Ju mindre påverkade de är desto säkrare och effektivare kan besiktningen genomföras.
4) Invänta besiktning och akuta åtgärder
Besiktningsperson kommer till platsen så fort som det är praktiskt möjligt. Vid besiktning avgörs vad som orsakat angreppet. Åtgärder för att minska risken för ytterligare angrepp vidtas i samråd med besiktningspersonen. Länsstyrelsen lånar ut material för akuta åtgärder.
Slutredovisning av regeringsuppdrag att utveckla vargförvaltningen (M2022/01143 och LI2023/02916)
Redovisning av Naturvårdsverkets regeringsuppdrag om att uppdatera riktlinjer för skyddsjakt efter varg. De nya riktlinjerna ersätter fr o m 2024-03-22 de tidigare tumreglerna från 2006.
Detta avsnitt handlar om att drabbas av rovdjursangrepp och vilka konsekvenser det får. Vi fokuserar mycket på det praktiska, vad händer efter ett angrepp och hur kan man förbereda sig? Lyssna på #32 Fårpodden.
Viltskadecenters rekommendationer för rovdjursavvisande stängsel (RAS) 2023
Några länkar som handlar om svensk viltförvaltning, hur den fungerar och vem som bestämmer vad:
Inventering av varg vintern 2022-2023
Länk till Viltskadecenters rekommendationer för bidrag och ersättning i samband med rovdjursskador på tamdjur och hundar finns här, tillsammans med tekniska rekommendationer för rovdjursavvisande stängsel (RAS) och information om bidrag till RAS: Viltskadecenters hemsida
Skandobs I databasen Skandobs kan du registrera dina observationer om du har sett något av de stora de fem rovdjuren (björn, järv, lodjur, kungsörn eller varg) eller spår av dem.