En annorlunda festfredag

5 mars 2021 | Lamning, remisser, varg, en doft av gödsel och Fårfest. Ungefär så.

Fårfest Annorlunda drog igång sina sändningar i morse. Har man inte hunnit följa sändningen kan man titta i efterskott. Det finns mycket sevärt och mycket att lära. Fårfesten pågår här! Här finns programmet för fredagens och lördagens sändningar.

Claudia t.v. och Jenny och Hans från Ullkontoret t.h. fick sina stipendier och Guldbaggar! Med besök på Ullkontorets tvätteri, där vi får se processen.

Nyfiken på att sälja direkt till konsument eller på att förädla egen mjölk eller kött? Det fullspäckade programmet till medlemsträffen om småskalig förädling den 18 mars finns nu här. Det blir en kväll med möjlighet att själv vara aktiv och ställa frågor. Vi hoppas att ni som redan är igång också vill delta, både för att delge er bild av småskalig förädling och för att ta chansen att fråga experter om sådant ni behöver hjälp med. Kostnadsfritt och öppet för alla medlemmar. Välkomna!

Vill du studera får- och lammproduktion? Till hösten finns chansen att gå SLUs distanskurs Marknadsinriktad får- och lammköttsproduktion. Läs mer här.

Många samtal angående de nybildade reviren i Skåne och Brängen nära Ulricehamn. Skåne planerar att ha informationsmöten den 16 mars, ett på eftermiddagen och ett på kvällen, där vi kommer att delta.

Det har varit ytterligare ett informationsmöte i Brängenreviret, arrangerat av Sjuhärads och Jönköpings fåravelsföreningar tillsammans med de två länsstyrelserna. Jens Frank från Viltskadecenter och länsstyrelserna var föredragande. Mycket information om vargens beteenden och levnadsmönster. Ca 45 deltagare, som hade möjlighet att ställa frågor. Dessa två vargar är syskon från Tived och betraktas som genetiskt viktiga för den skandinaviska vargstammen, vilket gör det extra svårt vid eventuella angrepp och skyddsjakt. Vår mycket klara ståndpunkt är att det aldrig får vara fårägarens fel om det skulle bli ett angrepp, och att det inte får finnas ”heliga vargar” om skyddsjakt behövs på grund av deras beteende.

Idag på eftermiddagen har det varit träff med politiker om rovdjur och livsmedelsproduktion i Örebro län, där LRF och politiker från alla plan i länet deltog. Detta var en uppföljning av mötet som hölls i somras.

Projektet Om Får och Foder ligger i slutredovisning. Ett sammarbete mellan SF och Gård & Djurhälsan, som blev möjligt tack vare finansiering från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Jordbruksverket. Det övergripande målet för projektet var att öka kompetens och förbättra lönsamhet hos alla landets får- och lammproducenter. Målet med projektet på kort sikt var att nå ut till så många fårhållare som möjligt, för att skapa relationer och nätverk inom fårnäringen, och att visa på alla olika möjligheter att utbilda sig. Digitala kurser var inget som kändes enkelt när projektplanen gjordes upp, men drygt två år senare är det snarare vardagsmat, och projektet kunde fortsätta nästan helt utan störningar trots pandemi. Gruppen Om Får och Foder på Facebook lever vidare, och dit är alla välkomna!

Vill också tipsa om Elitlammare med elektronisk våg eller EID, även den på Facebook. Det är ett nätverk för besättningar som använder dessa tekniska hjälpmedel.

Remissarbetet har präglat senvintern och nu är ytterligare två svar inskickade. En samlad djurhälsoreglering och
remiss av förslag till ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om miljöersättningar, ersättningar för ekologisk produktion, kompensationsstöd och djurvälfärdsersättningar.

Jordbruksverket föreslår att staten ska inrätta ett nationellt kunskapsnav för svensk animalieproduktion vid forskningsinstitutet RISE. Läs mer här.

Har du som leverantör i jordbruks- och livsmedelskedjan något att säga om förekommande avtalsvillkor och köpares beteenden? Konkurrensverket ska bli tillsynsmyndighet över en ny lag som träder i kraft i november 2021 och är tacksamma för alla som besvarar deras enkät. Det tar ungefär 10 minuter att fylla i enkäten och den är öppen för svar till måndag den 29:e mars 2021. Läs mer här och besvara enkäten här.

Har fårbonden någon ull, tävlingen som drogs igång förra fredagen, visar att fårbönderna älskar sina ullgarderober. Massor med fina bilder och berättelser, stort tack till alla som postat! Fram till i morgon midnatt, kl 24 natten mot söndag, kan man posta för att delta. Nästa vecka kommer juryn att utse bidragen som går vidare till den stora finalen. Vinnare presenteras den 19 mars!

Britt-Marie Ekbergh, får- och hästbonde visar favorittröjan stickad av ullgarn från Wålstedts spinneri. Den är flitigt använd och nu, efter 30 år, är det dags att laga ärmändarna. Sen håller den 30 år till. Fotografen heter Anna Lönedal.

Ullbiblioteket har ”kommit hem” från Sundsvall Museum. Nu ska det vila lite innan det är dags att åka vidare till en utställning i Sankt Annas Skärgård. Ull ska gärna vara färsk, därför efterlyses nu ny, fräsch ull till biblioteket. Har du en ”näve” ull att undvara till SFs Ullbibliotek? Lägg en tuss av din ull (gärna tvättad) i ett kuvert och skicka till Britta. Skriv vilken ras och om det är lamm eller vuxet djur som donerat. Om ni vill, berätta gärna kort om er gård också. Adressen är Birgitta ”Britta” Wendelius, Stjärnbacka Öster Bännbäck 109, 733 99 Möklinta. Ull är lätt, håll brevet under 100 gram så behövs bara två frimärken. Skicka gärna på direkten, det är så lätt att glömma annars.

Planering av årsstämman har startat, den hålls digitalt den 8 maj. Vilket påminner oss om att Årets Fårföretagare ska tillkännges samma dag. Glöm inte att nominera till den egna lokal- eller rasföreningen, så att de har kandidater att nominera in till rikstävlingen. Ett par nomineringar har kommit in, men vi hoppas på många fler.

Påminnelse till lokalföreningarnas styrelser om att skicka in funktionärsrapport efter era konstituerande möten. De behövs inför Stämman, för aktuella kontaktuppgifter på hemsidan och för att rätt personer ska få löpande information från förbundet.

Lästipsar om en artikel om ull i Finland som i mycket speglar de svenska förhållandena och som inger visst hopp om den finska ullens framtid.

Nog för idag, lägg upp fötterna och kolla ikapp på Fårfest Annorlunda ; ) När detta skrivs pratar Elsa Lund Magnussen om lammköttskvalitet och hungern har satt in. Ni vill inte missa Elsa eller de andra talarna på Fårfest Annorlunda.

Trevlig helg önskar SF!

Alla vardagar är inte en dans på rosor, och för att påminna om detta kommer några skitbilder från Einar. Just nu är gården insvept i en härlig doft av komposterande gödsel. Foto Einar de Wit

Einar gödslar alltid ut sina fårhus strax innan lamningen eftersom det ger många fördelar:

  • Nu finns det arbetstid som inte finns på sommaren. Det här tar några veckor.
  • Foderborden blir maximalt höga när vi lammar och det gör borden nästan lamm-säkra.
  • Gödseln får tid på sig att kompostera bra. Den sprids på vallarna i slutet av oktober.
  • Vi möblerar om och tömmer en avdelning åt gången. Det får stå tomt några dagar och torka, sedan strör vi upp och släpper tillbaka djuren.

300 kg tung rundbal halm skakas isär på 30 sekunder. Klart att flytta in igen. Foto Einar de Wit

Lunch med veckans tidningsskörd. Vad hittas? Ett kort reportage om svensk ull i Svenska turistföreningens medlemstidning Turist. Kul! Foto Britta Wendelius

Gammelbaggen Jocke 13 år har tjänstgjort även denna höst och blir åter far till en ny generation. Foto Ulf Ekholm

Tre lamm och i tre färger (vit, brun, svart)! Har bara hänt en gång tidigare på gården. Känns skönt att jag fortfarande kan känna det där lilla extra, hälsar bonden. Foto Ulf Ekholm

Sammanställt av AnnaSisy