Vill du framföra något om fårhållning och rovdjur till Naturvårdsverket?

2 juli 2021 | Intressanta rapporter om ull på nationell nivå respektive virtuella stängsel, en hel drös datum att skriva in i kalendern, kurstips och en uppmaning att spela in era frågor och synpunkter om rovdjur.

Lovisa Andersson, agronomstudent vid SLU, har skrivit en mycket intressant uppsats som undersöker vilka hinder som finns i organiseringen kring svensk ull, och vad som behövs för att man kunna skapa en gemensam organisation. Lovisa sammanfattar läget med stringens och sätter fingret både på både svaga punkter och möjligheter, hennes jobb bör kunna vara till stor nytta för den pågående utvecklingen av ull-Sverige. Det mista intresserad av den svenska ullens framtid? Läs då Egen ull värmer bäst – En undersökning av organiseringen kring svensk ull.

The Swedish Wool Initiative har beviljats projektmedel från både Vinnova och RE:source. Detta är glödheta nyheter, så vi vet ännu inte mer. LRF Kött kommer att delta i det kommande projektet.

Rapporten Virtuella stängsel för enklare och mer flexibel betesdrift av Lotten Wahlund är klar och finns att läsa här. Fortsatt kommer det, med start i år, att genomföras omfattande studier med virtuella stängsel i Sverige inom centrumbildningen Sustainimal. Lotten Wahlund, industridoktorand på RISE, kommer i samarbete med SLU bland annat undersöka nötkreaturs förmåga att lära sig virtuell stängselteknik, om och hur deras stressnivå och beteende påverkas, om tekniken innebär att vissa individer utsätts för mer stress än andra samt vilken inlärningsmetod som medför att djuren lär sig tekniken snabbast.

Naturvårdsverket har bjudit in till dialogsamtal om revidering av viltstrategin 2023-2029. SF har deltagit i ett av dessa möten och fört fram våra synpunkter. Det kommer att bli flera möten under hösten, där vi får möjlighet att spela in frågor och synpunkter från fårnäringen. Det kommer vi att göra, och vi tar gärna emot inspel från er. Vi kommer att samla lokalföreningarnas rovdjuransvariga för färsk information om rovdjursläget, och det är också ett tillfälle att skicka med frågor och synpunkter att framföra till ”verket”.

Licensjakt på björn har beviljats med en kraftig höjning av antalet djur som ska fällas i flera områden i landet.

Vi planerar att hålla rovdjursvaka den 17 september, och vi gör det i år tillsammans med andra europeiska länder. Man har under flera år i Europa haft en dag med rovdjurvaka då man tänder eldar och vakar över sina djur, ett upplägg likt våra svenska rovdjursvakor. I år har datum anslagits och samarbete sökts så tidigt att vi kunnat välja samma dag, och vi kommer alltså att göra gemensam sak med kollegor på kontinenten. Ungefär som vanligt, men gärna med en liten eller stor varningseld i fårhagen alltså. Boka in fredagen den 17/9 så länge.

Vårdkase i jämtländsk fårhage under Rovdjursvaka 2020. Foto Erica Björklund

I onsdags hade förbundsstyrelsen styrelsemöte där allt från uppföljning av ekonomi, svar på skrivelser, projektansökningar och nulägesrapporter från våra verksamhetsområden avhandlades. Protokoll går ut till lokalföreningarna idag och alla medlemmar som är nyfikna på att läsa kan få ut förbundsstyrelsens mötesprotokoll via sin lokala styrelse.

Före midsommar hade vi ett digitalt möte med riksbedömningssamordnare från hela landet. Samordnaren på varje ort har huvudansvaret för förberedelser, tidsprogram, information till djurägarna och att rapportera till förbundet efteråt. Det är många bollar att hålla i luften och denna enkla men effektiva möjlighet att utbyta tips och erfarenheter var uppskattad och givande. Det bestämdes att alla samordnare kommer att bjudas in till ett digitalt eftermöte senare i höst, för uppföljning och utveckling av det stora grupparbete som riksbedömning av ull- och pälsraserna är. Stämningen vid mötet var på topp och samordnarna är verkligen peppade inför årets riksbedömning.

Är DU som djurägare på hugget? Har du bokat gårdsmönstring? Då är det dags att planera för riksbedömning, du kan preliminärt anmäla ett antal djur redan nu. Vänta inte till sista dagen, det kan bli fullbokat på din ort.

Ni som mönstrar i andras besättningar, glöm inte att anmäla er till någon av sambedömningskurserna. Idag har vi 3 anmälda till Ödsmål och 4 anmälda till kursen Gotland. Fler deltagare krävs för att kurserna ska bli av.

Finullslamm på kö till mönstring. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Mönstringskurser steg 1 och 2 hålls på flera platser, dags att anmäla sig till dem också. Mer information här.

Föreningen Svenska Finullsfår har flera kurser om mönstring, ull och klippning på gång. Har du funderat på att prova mönstra dina lamm själv men inte riktigt vågat? Då finns det chans att ställa frågor vid en digital träff den 15 juli.

Norrbottens läns fåravelsförening planerar att om det finns intresse samordna den praktiska delen av seminkurs, för att hålla kostnaden på en rimlig nivå. Finns det intresse av att hänga på, skriv i kommentarsfältet i inlägget på deras Facebook, eller kontakta någon i styrelsen.

Vägen till lönsam lammproduktion är titeln på ett webb-seminarium med Karl-Ivar Kumm från SLU som Jordbruksverket arrangerar onsdagen den 25 augusti. Webbinariet vänder sig till rådgivare, men är öppet även för andra intresserade. Läs mer här.

Möjligheten att lämna in djur för obduktion är på vissa håll begränsade under sommaren. Gård & Djurhälsan skriver om öppettider med mera här.

Efter uppehåll 2020 planeras det nu för fullt inför FÅRETS 3 DAGAR 2021, den 1-3 oktober på Öland. Ingen vet hur sommaren kommer utvecklas eller hur hösten blir, men Södra Kalmar Läns Fåravelsförening hoppas och tror på bättre tider och planerar att efter myndighetens rekommendationer arrangera sina populära Fårets Dagar.

Drabantsalen med utställningar och försäljning av produkter med koppling till Fåret. Bilden är från Fårets Dagar 2019. Foto Britta Wendelius

SM i Fårklippning går på Gotland lördagen den 4 september. Svenska Fårklipparförbundet hälsar nya och gamla tävlande välkomna!

Projektet Mer mat – Fler jobb har nu specialpris på utbildningar för dig som driver företag med matproduktion. Fram till 1 september kan du som är medlem i LRF eller Livsmedelsföretagen boka en Företagsanalys för 1600 kr, och för övriga 2 900 kr (värde 12.000 kr). Läs mer här.

LRF kör just nu en kampanj för att minska viltskador. De uppmanar oss att sätta upp betesburar, mäta viltskadorna, ta bilder och att skriva jaktavtal för att ta kontroll över betes- och bökskador och för att få igenom en skarpare viltpolitik och en ny jaktlagstiftning. Mer information i text, bild och film här.

Riksdagen har röstat igenom lagen mot otillbörliga handelsmetoder inom jordbruks- och livsmedelskedjan som kommer att börja gälla från november. Den nya lagen är en implementering av ett EU-direktiv och Sverige var ett av få länder som inte redan hade en lagstiftning av detta slag. Det som nu kommer att förbjudas är bland annat överdrivet långa betalningstider för färskvaror, att kräva betalning av leverantör som inte är kopplad till försäljningen av jordbruks- och livsmedelsprodukter, att vägra leverantören skriftliga avtal och att olovligen använda eller röja leverantörens affärshemligheter.

Om någon missat Jordbruksaktuellts artiklar om tackakött som publicerades under midsommarhelgen så finns länkar de två artiklarna här. Fårproducenterna Annika Svenneheim och Christer Larsson samarbetar med restauranger som satt får på menyn, och de berättar om hur de jobbar och om sina erfarenheter. I den andra artikeln berättar Claes Lövgren, initiativtagare och projektsamordnare för projektet ”Tackakött- ett naturligt gott kött!”, om det lyckade projektet.

Ni som inte lyssnat på senaste Fårpodden, som också (bland annat) handlar om tackakött, hittar den här.

På vårt Instagramkonto pågår en rasparad, en fårras som finns i Sverige läggs ut varje dag. Vi har inte bilder på alla raser, men ska göra så gott vi kan för att få med så många som möjligt. Har du en bra bild på någon av de allmogeraser som ännu inte visats, och som vi kan få använda, skicka gärna till webbredaktören. Andra raser som i skrivande stund saknas är Shropshire, Babydoll och Skruvhornsfår.

FredagsQuiz: Hur många raser sätter du utan att behöva kolla på Instagram?

Det droppar i stadig takt in gårdar som vill vara med på kartorna Fårgårdar i Sverige och Fårgårdar man kan besöka. Om du vill är du välkommen att lägga in din gård. Läs mer här.

Senast på fredag publiceras nya avelsvärden tillsammans med uppdaterade topp- och söklistor i Elitlamm. (Obs, uppdaterat, angav tyvärr fel dag i veckobrevet som skickades i fredags.)

Trevlig helg önskar SF!

Gräset har vuxit med turbofart och alla betesmarker har förvuxit. Nu kör bonden omkring med betesputsen och hackar ner djungeln så att fåren syns igen. Foto Einar de Wit

De senaste veckornas värmebölja har krävt mycket vatten till djuren. Foto Einar de Wit

Ettåriga Bordercollien Muskot träffar kor för första gången. Väldigt konstiga djur, var hans omdöme. Foto Einar de Wit

Ny bild till vår vykortssamling på temat ”röja RAS”. Foto Britta Wendelius

Röjning klar och djuren kan äntligen flytta till sitt nya bete. Foto Britta Wendelius

Idag har styrelsen inte mindre än två födelsedagsbarn. Grattis Gudrun och Thomas! Foto Britta Wendelius

Sammanställt av AnnaSisy