Avslutning av Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm
Den 8 december sammanfattades arbetet inom Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm via en digital köttdag.
Missade du eventet? Du kan du se föredragen i efterhand via Svenska Köttföretagens Youtube-kanal.
LRF Kött ingår i den styrgrupp som leder utarbetandet av handlingsplanerna. I styrgruppen ingår även representanter från Svenska Fåravelsförbundet, Sveriges Nötköttsproducenter, Svenska Köttföretagen, Dagligvaruhandeln, Jordbruksverket och
Näringsdepartementet
Handlingsplanen är indelad i fyra olika målområden för nöt; marknad, export, produktion samt stöd & regler samt fem olika målområden för lamm; marknad, export, produktion ull & skinn samt stöd & regler.
Här finns dokumentet Handlingsplan Lamm
Lammlyftets mål var att öka värdet i svensk lammproduktion genom att sätta det svenska lammköttet på konsumenternas karta, stärka ätkvaliteten, öka lönsamheten hos svenska lammproducenter och öka utbudet.
I styrguppen ingick representanter för Svenska Fåravelsförbundet, LRF Kött, KLSUgglarps, Menigo och SLU. Projektägare för Lammlyftet är LRF och Helena Stenberg från Svenska Köttföretagen leder projektet. Projektet startades i oktober 2015 och beviljades 2017 beviljats 3 miljoner kronor i projektmedel från EIP (Europeiska innovationspartnerskapet).
Den 8 december sammanfattades arbetet inom Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm via en digital köttdag.
Missade du eventet? Du kan du se föredragen i efterhand via Svenska Köttföretagens Youtube-kanal.
Efterfrågan på svenskt lamm är större än tillgången. Det är en utmaning att möta konkurrensen med importkött och hålla en rimlig lönsamhetsnivå. Lammlyftet har initierat en kvalitetsstandard för en högre köttkvalitet på lamm.
I den här presentationen går man igenom faktorer som påverkar hållbarhet hos kött. Fler filmer från Lammlyftets utbildningsverktyg upplagda på LRFs youtubekanal.
Saftighet är en komplex egenskap, i denna film får vi veta vad vi kan göra för att påverka köttets saftighet. Fler filmer från Lammlyftets utbildningsverktyg upplagda på LRFs youtubekanal.
Mörhet är en av de högst värderade egenskaperna vad gäller köttets ätkvalitet. I denna film får vi veta hur ett antal olika faktorer påverkar mörhet hos lammkött.
I materialet som tagits fram inom Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm beskrivs de tio viktigaste klimatåtgärderna för gris-, nöt- och lammgårdar. Dessa åtgärder ska bidra till att svensk köttproduktion är delaktig i att det nationella klimatmålet uppfylls.
Vad ger ett gott kött? Hur påverkar ålder, kön, ras och andra faktorer köttets smak och kvalitet? Här finns en 7 minuter lång film med svar på dessa frågor.
Målet med Lammlyftet är att ytterligare höja kvaliteten på svenskt lammkött. En svensk standard för lammköttskvalitet har därför tagits fram, kallad MSS Lamm. Standarden innehåller parametrar som påverkar olika kvalitetsegenskaper hos det svenska lammköttet oavsett kön, ras och uppfödningsmodell.
Välkommen att delta i något av tre Teamsmöten kring Lammlyftets resultat!
Det finns både miljömässiga och ekonomiska fördelar med att effektivisera sina resurser. Men hur gör man?
Hushållningssällskapet har på uppdrag av Jordbruksverket tagit fram en rapport och ett verktyg för att beräkna resursanvändningen på nöt-, gris-, och lammgårdar.
Ett av projektet Handlingsplan Lamms delmål är att ta fram fakta om varför det är nyttigt och bra att äta kött. Filmen 6 frågor om kött är 16 minuter, men finns också uppdelad i 13 korta filmer. Sprid dem gärna.