Avslutning av Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm
Den 8 december sammanfattades arbetet inom Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm via en digital köttdag.
Missade du eventet? Du kan du se föredragen i efterhand via Svenska Köttföretagens Youtube-kanal.
I mars 2015 tog branscherna initiativ till att skapa en handlingsplan för svensk nötkötts- och lammproduktion. Målsättningen med Handlingsplan Nöt och Lamm är att öka produktionen av svenskt nöt- och lammkött.
LRF Kött ingår i den styrgrupp som leder utarbetandet av handlingsplanerna. I styrgruppen ingår även representanter från Svenska Fåravelsförbundet, Sveriges Nötköttsproducenter, Svenska Köttföretagen, Dagligvaruhandeln, Jordbruksverket och
Näringsdepartementet
Handlingsplanen är indelad i fyra olika målområden för nöt; marknad, export, produktion samt stöd & regler samt fem olika målområden för lamm; marknad, export, produktion ull & skinn samt stöd & regler.
Här finns dokumentet Handlingsplan Lamm
Hemsida för Handlingsplanerna
På hemsidan förmedlas information löpande
Lammlyftet har som mål att öka värdet i svensk lammproduktion genom att sätta det svenska lammköttet på konsumenternas karta, stärka ätkvaliteten, öka lönsamheten hos svenska lammproducenter och öka utbudet.
I styrguppen ingår representanter för Svenska Fåravelsförbundet, LRF Kött, KLSUgglarps, Menigo och SLU. Projektägare för Lammlyftet är LRF och Helena Stenberg från Svenska Köttföretagen leder projektet. Projektet startades i oktober 2015 och beviljades 2017 beviljats 3 miljoner kronor i projektmedel från EIP (Europeiska innovationspartnerskapet).
Slutrapport från Lammlyftets första fas
Den 8 december sammanfattades arbetet inom Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm via en digital köttdag.
Missade du eventet? Du kan du se föredragen i efterhand via Svenska Köttföretagens Youtube-kanal.
I arbetet med Handlingsplan gris, nöt och lamm har branscherna enats om en långsiktig vision som sträcker sig till år 2030. Visionen är att kött från Sverige ska vara en del av världens hållbarhet.
Nu är det dags för branschen att sammanfatta arbetet inom Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm. Det gör vi genom att samla branschen till en riktig köttdag via Teams den 8 december. Välkommen att delta!
Välkommen till slutredovisning av Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm
Var: Bygget Fest & Konferens, Norrlandsgatan 11, Stockholm
När: Torsdagen den 8 december kl. 10.00 – 15.30, fika serveras från kl 9.30
Efterfrågan på svenskt lamm är större än tillgången. Det är en utmaning att möta konkurrensen med importkött och hålla en rimlig lönsamhetsnivå. Lammlyftet har initierat en kvalitetsstandard för en högre köttkvalitet på lamm.
I den här presentationen går man igenom faktorer som påverkar hållbarhet hos kött. Fler filmer från Lammlyftets utbildningsverktyg upplagda på LRFs youtubekanal.
Saftighet är en komplex egenskap, i denna film får vi veta vad vi kan göra för att påverka köttets saftighet. Fler filmer från Lammlyftets utbildningsverktyg upplagda på LRFs youtubekanal.
Mörhet är en av de högst värderade egenskaperna vad gäller köttets ätkvalitet. I denna film får vi veta hur ett antal olika faktorer påverkar mörhet hos lammkött.
I materialet som tagits fram inom Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm beskrivs de tio viktigaste klimatåtgärderna för gris-, nöt- och lammgårdar. Dessa åtgärder ska bidra till att svensk köttproduktion är delaktig i att det nationella klimatmålet uppfylls.
Vad ger ett gott kött? Hur påverkar ålder, kön, ras och andra faktorer köttets smak och kvalitet? Här finns en 7 minuter lång film med svar på dessa frågor.
Målet med Lammlyftet är att ytterligare höja kvaliteten på svenskt lammkött. En svensk standard för lammköttskvalitet har därför tagits fram, kallad MSS Lamm. Standarden innehåller parametrar som påverkar olika kvalitetsegenskaper hos det svenska lammköttet oavsett kön, ras och uppfödningsmodell.
Välkommen att delta i något av tre Teamsmöten kring Lammlyftets resultat!