Gott om gräs, regnbåge och fredag

11 juni 2021 | Lägg upp fötterna, här kommer veckans får-nytt.

Mötet Nuläge Ull hölls i tisdags, Nämnden för Hemslöjdsfrågor var värd tillsammans med SF och Fårklipparförbundet. Ett 60-tal personer deltog och det bjöds på många korta presentationer från olika företag och organisationer. Gudrun och Marie-Louise presenterade SFs arbete, fårägarnas roll och vilka påverkansfaktorer som finns för att få fram en bra säljbar ull tillsammans med färsk statistik och vår kartläggning av svensk ullproduktion och ullindustri. Vi passade även på att lyfta vinnarna av Årets Fårföretagare som konkret visat hur en av ullens logistiska utmaningar kan lösas. Det hölls också gruppdiskussioner, där många viktiga och intressanta aspekter lyftes. Kontentan är att det finns många logistiska knutar att lösa runt ullen, men det finns också en stor vilja att lösa dem och många ser vikten av att allting samlas under ett och samma paraply. Kent Johansson har därför fått i uppdrag att utreda och undersöka hur en branschorganisation skulle kunna fungera, finansieras och byggas upp.

Igår var det uppstartsmöte för en referens- och projektgrupp som ska ta sig an livscykelanalys (LCA) för gris, nöt och lamm. Ämnet är komplext och intressant, och det jobbas nu hårt för att vi ska kunna redovisa vår klimatpåverkan. Många organisationer deltar, allt från djurslagsföreningar till Coop under ledning av RISE och Serina Ahlgren. Frågan är het och fönstret är vidöppet, räkna med att få höra mer om detta.

Sju länsstyrelser fick tidigare i år i uppdrag av regeringen att peka ut lämpliga platser för eventuella utsättningar av genetiskt viktiga vargar. Samtliga sju länsstyrelser svarade att de inte kan hitta någon plats som uppfyller kriterierna. Kriterierna är att det ska vara statlig mark, att jakträtten inte är upplåten och att det finns en lokal acceptans. Detta har utmynnat i att en delegation, där Örebro läns landshövding Maria Larson ingår, haft ett möte med en statssekreterare och överlämnat en gemensam skrivelse från de sju länsstyrelserna. I den påtalar man att regeringen behöver ta del av de erfarenheter som finns från tidigare vargflyttar innan den här sortens uppdrag ges. Det behöver finnas möjlighet till kompensatoriska åtgärder, t ex att ta bort befintliga vargar/revir. Det behövs full ekonomisk kompensation och resurser till att hantera eventuella konsekvenser. Det behöver vara möjligt med effektiv skyddsjakt vid angrepp. Man får inte lokal acceptans om dessa faktorer inte uppfylls. Detta har SF påtalat under många år, och att dessa länsstyrelser nu har samma bild som vi är bra. Samrådsgruppen har även gjort en skrivelse om bristerna i statsstödsreglerna.

P4 Örebro hälsade på Gudrun hemma på gården i tisdags för att prata om hur bönder påverkas av den växande vargstammen. Lyssna 2 h 42 min in i programmet. (Är det läge för Summer of ’69, börja ett par minuter tidigare.)

Tisdag den 22 juni är avelsvärderingens första brytdatum för året, så är inte alla lamm som ska avelsvärderas redan registrerade i avelsregistret är det nu bråttom att ta tag i saken. Läs här om vad som behöver göras i Elitlamm, och kontakta supporten i god tid om hjälp behövs.

Alla rekommenderade gårdsmönstrare är välkomna att anmäla sig till årets sambedömningskurser. Syn och känsel är viktiga hjälpmedel vid mönstring av lamm, och måste tränas kontinuerligt. Målet med sambedömningar är att kalibrera de som mönstrar så att gårdsmönstrade djur runt hela landet bedöms likvärdigt och utifrån samma kriterier. Även gårdsmönstrare med mångårig erfarenhet av att mönstra, men som inte är rekommenderade mönstrade, är välkomna att höra av sig med intresseanmälan. Möjlighet att delta erbjuds er i mån av plats.

Riksbedömningarnas samordnare har bjudits in till en teamsträff den 22 juni då det blir allmän information inför riksbedömningen och möjlighet till utbyte sinsemellan av erfarenheter och upplägg. Inbjudan gick ut i torsdags och de flesta av er har redan svarat att ni vill vara med : ) Jättekul att ni är positiva och taggade inför årets bedömningar. Utan er som samordnar och arrangerar skulle det inte gå att genomföra riksbedömning, ni är alla guld värda!

Diplomen till er som nominerades till Årets Fårföretagare är på väg, de bör dyka upp under början av nästa vecka. Att sätta upp på plats där maximalt många får veta hur uppskattade och framgångsrika ni är som fårföretagare. Uppvaktning av Årets Fårföretagare är på gång, styrelsen för Hallands Fåravelsförening planerar att fira med vinnarna och efter det hoppas vi kunna bjuda på bilder.

Veckobrevets sändlista har denna vecka fått sin årliga uppdatering. Det innebär att man kan ha fått dagens utskick trots att man tidigare bett om att tas bort från sändlistan. Kontakta Britta om du inte vill få veckobrevet via epost, så slipper du det ca ett år framöver. Samma om man saknar veckobrevet i inkorgen denna vecka, kontakta Britta så tittar vi på vad som hänt.

Lammproducenterna hälsar att det nu går att söka medel ur Kaj Sjunnessons minnesfond, läs mer här.

Oxford Downföreningen arbetar på en nystart. Man har bildat en interimsstyrelse och planerar att hålla årsmöte i höst. Fårägare som är intresserade av Oxford Down och föreningen är välkomna att kontakta Renée Mohlkert för mer information. Kontaktinformation finns på föreningssidan på hemsidan. Lycka till med nystarten!

Gillar du Oxford Down? Stötta gärna föreningens nystart! Foto Elenor Jokela

Utbildningen driftledare lantbruk i Umeå, där man kan välja inriktningen fårproduktion, har nästa kursstart den 29 november 2021 och ansökningswebben är öppen. Beräknat antagningsbesked runt midsommar. Årets klass gjorde digitalt studiebesök hos Thomas på Hälla Gård igår.

Elmia har meddelat att Elmia Matbruk som planerades till oktober inte går att genomföra på grund av rådande restriktioner för sammankomster. Intresset för mat- och klimatfrågor är fortsatt stort och högaktuellt, skriver Elmia som ser fram emot att lyfta några av dessa viktiga frågor under Elmia Lantbruk 2022 och därefter att samla branschens aktörer och alla som aktivt arbetar med en hållbar livsmedelsproduktion till ett Elmia Matbruk 2023.

SR P1 har presenterat årets sommarvärdar, men vi kommer inte att få höra Christoffer Lindahls berättelse om resan från bilhallen till fårgård och gårdsmejeri den här gången. Den sommarpratare som lyssnarna röstat fram heter Mathilda Hofling, hennes berättelse handlar om grooming.

Grovfoderskörden fortsätter på många håll även denna vecka. Hur har det gått för er? Lägg gärna upp bilder och rapport på Facebookgruppen Om Får och Foder som snart har 1900 medlemmar, det är roligt att följa vad som händer på era gårdar.

Snart halvvägs på Nors och Bäcks. Foto Elof Nilsson

Trevlig helg önskar SF!

Här behövdes några extra varv plast. Dessa kronhjortar … Foto Gudrun Haglund Eriksson

Veckans andra fototapet från Elof. Foto Elof Nilsson

Midsommarrågen axar mitt i Sverige. Foto Thomas Eriksson

Sjöutsikt från mobila kontoret. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Sol, skyfall och sedan sol igen. Foto Britta Wendelius

Britta passar på att verka klövar efter regnet, för blöta klövar är mjuka klövar och lätta att klippa. Klövverkning upplevs som jobbigt av många, och det gäller att hitta ett sätt som fungerar utifrån gårdens förutsättningar. Funderar man på att skaffa sig en tackvändare finns det en en marknadsöversikt i Kunskapsbasen. Flera lokalföreningar har tackvändare som man kan låna eller hyra. Men om man inte har en tackvändare och man inte heller gillar att sätta fåren på rumpan, då kan man i stället vända på tanten, menar Britta som berättar hur hon gör: Jag sätter fast tackan med halsband och grimskaft i en fårgrind. Håller tackan still mot grinden med kroppen och böjer mig ner och plockar upp benen på samma sätt som man gör när man verkar en häst. Jag tar några åt gången och det funkar helt ok med våra 35 tackor. De är vana vid den här typen av hantering och jag ser det som en stunds fårmys. Självklart passar det inte alla, men som man brukar säga, alla sätt är bra utom de dåliga … Foto Britta Wendelius

Gott om gräs, regnbåge och fredag. Vad mer kan man begära? Foto Britta Wendelius

Sammanställt av AnnaSisy