Nya regler om öronmärken och stalljournal
Från 1 januari 2025 förändras några regler som gäller öronmärken och stalljournal.
Se Jordbruksverkets hemsida för samlade regler som gäller fårhållning
Länkar till blanketter och viktiga sidor på Jordbruksverkets hemsida
Från 1 januari 2025 förändras några regler som gäller öronmärken och stalljournal.
Att ställa diagnos och behandla sjuka djur är i grunden veterinärens uppgift och ansvar. Det finns dock möjlighet som djurhållare att få ha viss medicin hemma och behandla sina djur mot vissa specifika symtom och sjukdomar utan att veterinär först har undersökt djuret. Detta kallas villkorad läkemedelsanvändning, ViLA.
Den första november 2023 trädde en ny lagstiftning för villkorad läkemedelsanvändning (ViLA) i kraft, nu heter den D35 och ersätter den gamla förordningen, D9.
Länsstyrelsernas kontroll av aktörer i livsmedelskedjan behöver utvecklas och bli mer tydlig. Det menar Livsmedelsverket och Jordbruksverket, som även kritiserar sig själva.
Läs hela artikeln i Jordbruksaktuellt.
Trots politikernas intentioner om att minska antalet regler inom lantbruket, så fortsätter reglerna att öka kraftigt. Under de senaste 25 åren har antalet regler ökat med 135 % och antalet anmälningar och tillstånd har ökat med 600 %, visar en ny granskning inom projektet ”Metodutveckling för regelförenkling”. Dessutom dubbelkontrolleras två av tre kontrollpunkter av minst två aktörer.
Magnus Oscarsson tillträder som särskild utredare med uppdrag att se över den offentliga kontrollen av livsmedel, foder och animaliska biprodukter. Samverkan mellan myndigheter är en del. Utredningen syftar till att både effektivisera myndighetens arbete och att förenkla för företagen.
Jordbruksverket har i dagarna uppdaterat föreskriften för villkorning av läkemedel (D9 blir D35). Med denna uppdatering kommer också ett förnyat utbildningskrav.
Ett uppdaterat beslut om vad som gäller i den smittade zonen.
EFSA (myndighet med ansvar för EU:s livsmedelssäkerhet) har på uppdrag av EU-kommissionen sammanställt, en stor vetenskaplig rapport, där de beskriver hur transport av djur påverkar djurvälfärden och vad man ska tänka på, vid utformningen av den nya djurskyddslagen som är på gång inom EU.
Här hittar du länkar till viktiga sidor och information på Jordbruksverkets hemsida.
Den 15 januari 2023 träder föreskrifterna om användning av vallhundar i kraft. Innebörden i dem är att en hund som är lämplig för ändamålet får användas året runt för att valla tamdjur, trots lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter.