Fårets Dag på Huseby Bruk i Grimslöv
Lördag 24 september 2022
Vill du delta med levande djur eller försäljning av produkter från får och lamm?
Ansvariga småskalig förädling (mathantverk/köttförädling/ull/skinn)
Camilla Hjort
0736-93 75 73
camilla@faravelsforbundet.com
Gudrun Haglund-Eriksson
0583-222 52 alt 0768-48 64 65
gudrun@faravelsforbundet.com
Lördag 24 september 2022
Vill du delta med levande djur eller försäljning av produkter från får och lamm?
Vi erbjuder att medverka på Matfestivalen på Skälby loge den 4 juni klockan 11.00–16.00 då det arrangeras en stor matfestival för Kalmar Län. Vår idé är samla så många får och lammproducenter som möjligt på ett ställe med många tält där vi erbjuder kött, förädlade produkter av chark samt producenternas skinn och hantverksprodukter.
Eldrimner, Ås, Jämtland den 25-29 april
Eldrimner har tre platser kvar på kursen grundutbildning charkuteri, tema får och lamm. Eldrimners mest efterfrågade charkkurs som ger gedigna grundkunskaper för att komma igång med egen förädling.
Exceptionell råvaras utvecklingsmöten är öppna för alla producenter som vill få feedback på sina råvaror
av professionella kockar och utveckla sina produkter, bygga nätverk och skapa nya affärsmöjligheter.
Nu lanserar Kött- och Charkföretagen den digitala lärplattformen Kött & Charkakademin för att möta bristen på slaktare och styckare i Sverige och behovet av kvalitetssäkrad utbildning.
I januari finns det chans att gå Eldrimners grundutbildning inom chark med tema får och lamm.
Igår hade Exceptionell Råvara ett Smakmöte i Stockholm. Lamm- och tackkött, nötkött, gris och fågel provades.
Överlägset bästa poäng av samtliga deltagare inkl nötkött, griskött och fågel fick en 5 år gammal finullstacka från Rugstorp!
”Om vi har världens bästa lammkött så har vi antagligen världens bästa tackakött”
Claes Lövgren är initiativtagare och projektsamordnare för projektet ”Tackakött- ett naturligt gott kött!” som ska få fler att upptäcka potentialen i tackakött.
– Det har varit väldigt lyckat, berättar han för Jordbruksaktuellt.
Målet med Lammlyftet är att ytterligare höja kvaliteten på svenskt lammkött. En svensk standard för lammköttskvalitet har därför tagits fram, kallad MSS Lamm. Standarden innehåller parametrar som påverkar olika kvalitetsegenskaper hos det svenska lammköttet oavsett kön, ras och uppfödningsmodell.
Välkommen att delta i något av tre Teamsmöten kring Lammlyftets resultat!
Rapporten Geografiska matvarumärken analyserar konsumenternas syn på lokal mat och framgångsfaktorerna för att utveckla framgångsrika geografiska matvarumärken. Rapporten tar även upp rekommendationer för kommande arbete.
– Vi hoppas att rapporten är till hjälp för föreningar och företag i landet som satsar på sina matprodukter att utveckla sina geografiska varumärken, sin stolthet och sitt samarbete, säger Malena Bathurst, samordnare på Jordbruksverket.