Ny digital lärplattform ska ge fler slaktare och styckare
Nu lanserar Kött- och Charkföretagen den digitala lärplattformen Kött & Charkakademin för att möta bristen på slaktare och styckare i Sverige och behovet av kvalitetssäkrad utbildning.
Ansvariga vidareförädlingsfrågor (mathantverk/köttförädling/ull/skinn)
Andreas Bolmgren
076-112 84 08
andreas@faravelsforbundet.com
Kerstin Arnemo
070-217 78 33
kerstin@faravelsforbundet.com
Nu lanserar Kött- och Charkföretagen den digitala lärplattformen Kött & Charkakademin för att möta bristen på slaktare och styckare i Sverige och behovet av kvalitetssäkrad utbildning.
I januari finns det chans att gå Eldrimners grundutbildning inom chark med tema får och lamm.
Igår hade Exceptionell Råvara ett Smakmöte i Stockholm. Lamm- och tackkött, nötkött, gris och fågel provades.
Överlägset bästa poäng av samtliga deltagare inkl nötkött, griskött och fågel fick en 5 år gammal finullstacka från Rugstorp!
”Om vi har världens bästa lammkött så har vi antagligen världens bästa tackakött”
Claes Lövgren är initiativtagare och projektsamordnare för projektet ”Tackakött- ett naturligt gott kött!” som ska få fler att upptäcka potentialen i tackakött.
– Det har varit väldigt lyckat, berättar han för Jordbruksaktuellt.
Målet med Lammlyftet är att ytterligare höja kvaliteten på svenskt lammkött. En svensk standard för lammköttskvalitet har därför tagits fram, kallad MSS Lamm. Standarden innehåller parametrar som påverkar olika kvalitetsegenskaper hos det svenska lammköttet oavsett kön, ras och uppfödningsmodell.
Välkommen att delta i något av tre Teamsmöten kring Lammlyftets resultat!
Rapporten Geografiska matvarumärken analyserar konsumenternas syn på lokal mat och framgångsfaktorerna för att utveckla framgångsrika geografiska matvarumärken. Rapporten tar även upp rekommendationer för kommande arbete.
– Vi hoppas att rapporten är till hjälp för föreningar och företag i landet som satsar på sina matprodukter att utveckla sina geografiska varumärken, sin stolthet och sitt samarbete, säger Malena Bathurst, samordnare på Jordbruksverket.
DATUM: 26 maj 2021
PLATS: Restaurang Mutantur, Eriks Dahlbergsgatan 14, Malmö
Exceptionell råvara är en mötesplats som syftar till att skapa kontakter och fördjupa relationerna mellan producenter och kockar i Sverige. Målet är att skapa en långsiktig plattform för utveckling av råvaror och nya affärsmöjligheter.
Går du i tankar på att starta ett eget slakteri?
Är du intresserad av att få både inspiration och överblick om vad som krävs?
Eller söker du bollplank och rådgivning i ett konkret projekt?
Då är Eldrimners småskaliga slaktveckor något för dig!
Exceptionell råvara är en mötesplats som syftar till att skapa kontakter och fördjupa relationerna mellan producenter och kockar i Sverige. Målet är att skapa en långsiktig plattform för utveckling av råvaror och nya affärsmöjligheter.
Provningsledare Stefan Eriksson leder utvecklingsmötet tillsammans med Fredrik Johnsson och Markus Lindström, Exceptionell råvara, där köttdetaljen bedöms i ett blindtest både som råvara och tillagad produkt. Utseende, smak, doft och textur är några av parametrarna som bedöms.
Du lär dig att skapa produkter med smak, kvalitet och identitet. Du jobbar i huvudsak med lokala råvaror och i mindre skala.