YH-utbildningen för dig som vill bli mathantverkare
Du lär dig att skapa produkter med smak, kvalitet och identitet. Du jobbar i huvudsak med lokala råvaror och i mindre skala.
Ansvariga vidareförädlingsfrågor (mathantverk/köttförädling/ull/skinn)
Andreas Bolmgren
076-112 84 08
andreas@faravelsforbundet.com
Kerstin Arnemo
070-217 78 33
kerstin@faravelsforbundet.com
Du lär dig att skapa produkter med smak, kvalitet och identitet. Du jobbar i huvudsak med lokala råvaror och i mindre skala.
I mitten på december besökte Jordbruksaktuellt Håkan och Karin Strömberg Lundqvist som driver Gårdsmejeriet Ostbiten och Ateljé Norrgården i Granhammar utanför Örebro. Med en vision om inget spill och ett brett utbud förädlar de mjölk från korna, ull från fåren och har siktet inställt på ökad förädling av fårkött. Hela artikeln här Jordbruksaktuellt: Förädlar med […]
Livsmedelsverket har en lista över EU-godkända slakterier och styckningsanläggningar för tama hov- och klövdjur. Slakterier som slaktar får och lamm är märkta med ett O i kolumnen för djurslag. Listan finns här ››
REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en REKO-ring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument. Enkelt och genialt!
Nu drar LRF Kött igång en digital utbildning för dig som är köttproducent. Utbildningen är uppdelad på tre fyratimmarspass uppdelat på varumärkesbyggande, affärsmodeller och ekonomi. Träff 1: Försäljning och distribution Hur du säljer ditt kött och distribuerar det. Vi visar på olika affärsmodeller och kanaler för direktförsäljning. Vi tittar på hur kött säljs idag, och […]
Smaksuccé för tackaköttet! Den 29 oktober genomfördes ett unikt ”smakmöte” där bland annat Christer och Annika från Runstens gård och Caroline och Magnus från Mittlandsgården presenterade sina får- och lammprodukter för doktor i smak Johan Swahn och hotellägare Christofer Johansson på Hotell Borgholm. Provningen var en del av projektet ”Tackakött ett naturligt gott kött!” som […]
Välkommen på en smakupplevelse av får/tacka. På Slottsrestaurangen Kalmar och Hotell Borgholm kommer det att serveras en unik meny innehållande kött från äldre får/tackor. Ett mört, smakrikt kött med en tydlig smak av det djuren naturligt har betat i hagmarkerna hos fårproducenten. Fårproducenterna finns med på restaurangerna och presenterar uppfödningen på den egna gården, vi […]
Inslag om att sälja lammkött direkt till konsumenten med Elsa Lund Magnussen från Lindås Lamm i Värmland. SR Plånboken: Kött direkt från bonden ››
Med hjälp av prover på fårmjölk har forskarna upptäckt nya platser i Örebro län där fästingar bär på TBE-virus. – Fårmjölk är ett nytt sätt med stor potential att kartlägga TBE-spridningen, säger Magnus Johansson, professor i biomedicin vid Örebro universitet. Idag är det framförallt de patienter som söker vård för TBE som visar var smittan […]
Nu är det klart att årets stora mathantverksevenemang blir ett Nordiskt Mästerskap i Mathantverk som kommer att hållas i Stockholm, den 21 – 23 augusti. I samband med tävlingen hålls även det gastronomiska evenemanget Foodstock samt Slow Foods Terra Madre Nordic. I samband med arrangemanget ordnar Eldrimner mathantverksmarknad och aktiviteter för besökare med syfte att […]